از آپشن Display Color Management در پریمیرپرو چقدر میدانید و کجاها موثر است ؟
ادوبی در سال 2018 و همزمان با ارائه نسخه ی 13 پریمیرپرو یک گزین جدید بنام Display Color Management در تنظیمات اصلی برنامه پریمیر اضافه نمود و برای بسیاری از کاربران و تدوینگران پریمیرپرو و ادوبی سوالاتی پیش اومد که سعی دارم در اینجا موضوع رو برای شما شرح داده و به سوالات پاسخ بدم.
برخی از قابلیت های گزینه ی Display Color Management پریمیر
- نمایش گستره ی رنگ های بیشتر در نمایشگرهای P3 را تقویت میکند
- تعداد رنگ های فرمت ویدیویی Rec.2020 را در نمایشگرهایی که از Rec.2020 پشتیبانی نمیکنن بهینه و موجب میشه که همون رنگهای واقعی فرمت را مشاهده کنیم.
- تعداد رنگ های فرمت ویدیویی Rec709 را در نمایشگرهای sRGB تقویت نموده و تصحیح میکند اما همیشگی و مطلق نیست یعنی ممکنه برخی اوقات توانایی نداشته باشه در هر مانیتور sRGB اینکارو انجام بده.
- برخلاف تصور اشتباه بسیاری افراد ، وظیفه ای در قبال تصحیح کانترست و رنگ ها برای ویدیوهایی جهت یوتیوب و غیره نداره.
- قابل توجه کاربرانی که از کوییک تایم استفاده میکنن ، وظیفه ای در قبال تصحیح کردن مشکلات نمایشی رنگ ها در این نرم افزار نداره.
- خبری خوب برای کاربران افترافکت و پریمیر اینکه ، کاری میکنه که فوتیج ها و ویدیوهای شما در افترفکت و پریمیرپرو یکسان دیده بشن ، در گذشته این مشکل رو ما داشتیم که در پریمیر و افترافکت ویدیوها از نظر کانترست و رنگ اختلافاتی باهم داشتن و مجبور میشدیم که در هر دو تا ، دو نوع تصحیح نور و رنگ رو انجام بدیم ( چقدر بد ).
چه زمانی فعال کنیم و چه زمانی غیر فعال ؟
به دو گزینه ی نمایشگر شما و فضای رنگی که در حال کار با آن هستید بستگی داره.کسانی که با فرمت Rec.709 و sRGB کار میکنن و فایلهای فول اچ دی خانگی تولید میکنند خیلی خوبه که این آپشن Display Color Management رو غیر فعال کنن چون وقتی فعال میشه در گستره ی رنگها تغییراتی ایجاد میکنه که اگر مانیتور ساپورت نکنه رنگها صحیح دیده نمیشن.
به عکس بالا نگاه کنید
Timeline : نوع مشخصات رنگی تایم لاین است که چه نوع ویدیوی رو داره تولید میکنه
Display : نمایشگر یا مانیتور شما هست که نشون میده Rec.709 سری سه رنگ ، P3 سه رنگ با گستره ی رنگ بسیار بالا یعنی تعداد رنگهای خیلی زیاد , sRGB هم که گستره ی رنگی متوسط
CM off : یعنی وقتی Color Management غیر فعاله این اتفاق ها رخ میده.
CM on : یعنی وقتی Color Manangement فعال هست.
حالا کامل توضیح میدم
- خط اول میگه وقتی تایم لاین شما Rec.709 هست و نمایشگر شما هم Rec.709 هست ، اگر تنظیم پریمیر فعال باشه همه چیز خوبه یعنی همون چیزی که در پریمیر و رنگهای پریمیر هست در نمایشگر هم دقیقا نشون داده میشه
- خط دوم میگه اگر فرمت شما Rec.709 باشه اما نمایشگر شما P3 یعنی خیلی خیلی با کیفیت باشه ، اگر تنظیم رنگ پریمیر غیر فعال باشه ، رنگها ، پررنگ دیده میشن اما اگر تنظیم فعال باشه همه چیز عالیه.
- خط سوم میگه اگر فرمت تایم لاین Rec.709 باشه و مانیتور ما هم sRGB یعنی همونی که خیلی از ماها داریم استفاده میکنیم باشه ، اگر تنظیم غیرفعال باشه ، مقداری جزئی از کیفیت تصویر پایین میاد انگار یه کم کدر شده و بیشتر شبیه به ویدیوهایی میشه که در یوتیوب گذاشته میشه ، اما اگر فعال باشه رنگهای میانه که خاکستری با روشن هستن کاملا هماهنگ با فرمت Re.709 میشه و در جاهایی که سایه وجود داره برخی جزئیات از بین میره ، سایه ها مقداری از بین میره چون نمایشگر sRGB با 8 بیت رنگ نمیتونه خیلی زیاد جزئیات رو که سایه ها هم بخش اصلی اون هستند رو پردازش کنه.
به نوعی میتونم بگم اگر مانیتور شما کالیبره باشه ( همونطور که در پکیج کالوریست آموزش دادیم ) اگر این آپشن هم فعال باشه میتونیم کیفیت تقریبا یکنواختی داشته باشیم.
حالا درباره محدوده ی رنگ مانیتور شما :
- اکثر مانیتورهایی که افراد در حال استفاده هستن sRGB است
- برخی مانتورهای جدید از تکنولوژی P3 یعنی گستره ی رنگ خیلی زیاد استفاده میکنن مثل مک بوک رتینا یا دریم کالور اچ پی و البته برخی برندهای دیگه هم دارن تولید میکنن.
- مانیتورهای برودکست اغلب از تکنولوژی Rec.709 تقریبا RGB استفاده میکنن.
- و در نهایت برخی مانیتورها مثل دریم کالور اچ پی میتونن چندین سیستم رنگی مثل P3 , sRGB و Rec.709 رو هم نمایش بدن که به زمانی کاربرد داره ، تدوینگر در چند سیستم رنگی فعالیت داره.
اکثر تدوینگرها فرمت Rec.709 رو در مانیتورهای sRGB تدوین میکنن
اصلا کاری خوبی نیست اینکه Rec.709 رو در مانیتورهای خانگی sRGB تدوین کنیم،ولی خب چاره ای نیست چون اکثر تدوینگرها این مانیتور رو دارن و از طرفی اکثر ویدیوها هم با ساختار Rec.709 هستن و گرفتار این مشکل هستیم.
از پریمیر فاصله نگرفتیم
حواسم هست که از بحث خارج نشم ، موضوع اینکه که وقتی پا به عرصه ی تولید فیلم میزارید ، طبق شعار مانی سافت ، تدوین کردن ، تکه کردن ، افکت گذاشتن و ترنزیشن و ... اینا نیست ، خیلی فراتر از چیزیه که بسیاری افراد در ذهن دارن اما چاره ای ندارم و باید هر از گاهی مقداری از پریمیر فاصله بگیریم و بعد دوباره برگردم به پریمیر ، یادتون باشه یادگرفتن پریمیر به سبک مانی سافت ، چیزی نیست که جایی بجز مانی سافت تجربه اش کنید.
جمع بندی نسبی از دید استاد محمد ملکی ( مدرس محصولات ادوبی در ایران )
- اگر ویدیوهایی که در حال تولیدش هستید برای پخش در نمایشگرهای خانگی هست و یا برای شبکه های مجازی میسازید مثل یوتیوب ، اینستاگرام و ... و یا برای نمایش در مانیتورهای سیستم sRGB یا اونی که احتمالا الان جلوتون هست ، بهتره که این آپشن Color Manangment رو در پریمیر غیر فعال کنید اما اگر برای برودکست یا کانالهای ماهواره ای و دیجیتالی میسازید ، حتما این گزینه رو در پریمیر فعال کنید.
- اغلب تفاوت ها در نمایش ، در بخش هایی مثل سایه ها هست و مقداری هم در غلظت رنگ ها تفاوت ایجاد میکنه مثلا گاها دیدم که در ویندوز یک ویدیو رو دارم نگاه میکنم و همون لحظه نسخه خروجی نهایی رو هم در یک پلیر در ویندوز باز کردم وقتی میزارم کنار تایم لاین پریمیر میبینیم تصویر در پنجره نهایی برنامه پریمیر با اونی که در ویدیو پلیر داره پخش میشه اختلافاتی داره به این حالت که در پلیر ویندوز سایه ها بیشتر شدن و اختلافی بین این دو میبینیم.
- خوشحال باشیم که چنین آپشن هایی به برنامه ها اضافه میشه ، اما کی شما و خیلی های دیگه به این تنظیمات نیاز پیدا میکنن نمیدونم ، اما روزی خواهد رسید که این مقاله براتون بسیار مفید خواهد شد.