موضوع : انتخاب و خرید کارت گرافیک مناسب برای پریمیر پرو جهت داشتن سرعت بیشتر در رندر و خروجی و تدوین روان.
شاید در گذشته کارت گرافیک فقط برای بازی استفاده بیشتری داشت اما اکنون نرم افزار پریمیر پرو نیز به آن نیاز دارد تا افکت ها را روان تر نمایش دهد و در زمان رندر و خروجی سرعت بیشتری داشته باشد اما نکته اینجاست که کدام برند، کدام مدل، کدام مشخصات در کارت گرافیک برای پریمیر پرو بهتر است؟
کارت گرافیک معمولی برای پریمیر پرو
داشتن کارت گرافیک مناسب یک مزیت است اما شاید برای بسیاری از دستورات و تکنیک ها واقعا نیازی به کارت گرافیک گران قیمت و حرفه ای نباشد. بطور مثال برای کارهایی مانند چیدن پروژه، اصلاح رنگ اولیه، قراردادن ترنزیشن و ویدیو افکت های خود پریمیر پرو، داشتن یک کارت گرافیک معمولی و البته جدید کافی است. کندی هایی دارد اما مانعی برای تمام نمودن پروژه نخواهند شد.
بسیاری از مادربوردهای جدید مجهز شده اند به یک کارت گرافیک بنام یکپارچه. این نوع کارت گرافیک که اغلب آنبورد onboard نیز نامیده میشود از ترکیب مادربورد و پردازنده اصلی ( CPU ) بوجود آمده است. این کارت گرافیک بسیاری از درخواست های عادی شما از پریمیر پرو را انجام میدهد. بجز گرافیک آنبورد، کارت های گرافیک دیگری نیز وجود دارند که به آنها معمولی گفته میشود مانند GT730 یا RX560 که به صورت جداگانه بر روی مادربورد نصب میشوند. این نوع معمولی هم مانند آنبورد میتواند کارهای عادی را انجام دهد.
حال سوال اینجاست که اگر تمام اینکارها را تدوینگر میتواند انجام دهد پس برای چه کارهایی نیاز به کارت گرافیک حرفه ای دارد؟
دلایل استفاده از کارت گرافیک حرفه ای در پریمیر پرو
اگر توقع تدوینگر بالاتر برود، پریمیر پرو حتما نیاز به یک کارت گرافیک حرفه ای خواهد داشت. اما اجازه دهید بررسی نماییم منظور از توقع بالاتر تدوینگر چیست و چه زمانهایی به کارت گرافیک حرفه ای نیاز خواهد شد :
- سنگین نمودن پروژه با استفاده از ویدیو افکت های بیشتر بر روی کلیپ ها
- استفاده از ترنزیشن هایی که نیاز به شتاب دهنده کارت گرافیک دارند
- زمانهایی که نیاز به دیدن تغییرات داده شده روی کلیپ ها با کیفیت 100 درصد باشد
- استفاده از پلاگین های حرفه ای
- اجرای دستورات رندر سریع
- تولید فایل نهایی یا اصطلاحا خروجی با کیفیت
- متصل نمودن بیشتر از یک مانیتور به سیستم
- روان بودن پخش افکت ها و تغییرات
- تدوین ویدیو در اندازه های فول اچ دی و بزرگتر
چه کارت گرافیکی برای تدوین فیلم و رندر بخرم
دسته بندی کارت های گرافیک حرفه ای
برای انتخاب یک کارت گرافیک حرفه ای مناسب پریمیر پرو میبایست با برندها و مدل های اصلی آنها آشنا باشید. بصورت کلی چند آیتم اصلی مانند انویدیا، ای ام دی، اپل وجود دارند. هر کدام دارای مدل هایی هستند که از میان آنها باید انتخاب را انجام داد.
A - انتخاب از برند : انویدیا Nvidia
انویدیا نام یکی از شرکت های حرفه ای است که برای بازی ها و مصارف گوناگون کارت گرافیکی را میسازد. در میان مدل های آن، برخی مدل ها کاملا مناسب پریمیر پرو هستند که همزمان سرعت خیلی خوب و تصویر عالی را ارائه مینمایند.
- سری جی تی ایکس GTX
این سری از مدل GTX550 و البته قبل تر شروع میشود و مدلهایی مانند 750,780,960,970,980,1050,1060,1080,1650 را پشت سر گذاشته و در نهایت به 1660TI خاتمه می یابد. برخی از مدلهای آن در انتهای مدل خود حرف TI که مخفف TITAN میباشد را دارند. اینگونه است که یک مدل وجود دارد بنام 980 و یک مدل دیگر از همان بنام 980TI. بین این دو گزینه، مدلی که TI دارد قدرت و توانایی بیشتری خواهد داشت. - سری آرتی ایکس RTX
ظهور آرتی ایکس یعنی پایان دوران تولید سری جی تی ایکس. شرکت انویدیا در آرتی ایکس قابلیت هایی را قرار داده است که در سری های جی تی ایکس به کار نرفته، پس بدون شک بین این دو سری، باید آرتی ایکس انتخاب شود. این سری با عدد 20 شروع شد یعنی GeForce RTX 2060 و تا GeForce RTX 2080 TI ادامه پیدا نمود. پس از آن سری 30 با مدل GeForce RTX 3050 شروع شد و تا GeForce RTX 3090 Ti ادامه پیدا نمود. پس از آن سری 40 با مدل GeForce RTX 4070 تولید شد و همچنان مدلهای بعدی آن وارد باز میشوند. در آرتی ایکس، مدل هر چقدر بالاتر میرود توانایی آن نیز بیشتر میشود اما این نکته مدنظر گرفته شود که شاید مدل خیلی جدید نسبت به هزینه ای که دارد، به صرفه نباشد.
میتوانید لیست کامل مدل های RTX را در این لینک مشاهده نمایید.
شرکت انویدیا به عنوان یک موتور پردازشی و رندر در پریمیر پرو بنام کودا CUDA شناسایی میشود.
ممکن است سوال بپرسید که GTX برای پریمیر پرو بهتر است یا RTX ؟ اگر محدودیت پولی وجود نداشته باشد سری RTX بهتر است.
اگر یک مقایسه تخصصی میان GTX و RTX نیاز داشته باشید این لینک مناسب است.
B - انتخاب از برند : ای ام دی AMD
این شرکت تا سال 2006 کارت های گرافیک خود را تحت برند ای تی آی ATI تولید مینمود. مانند انویدیا دارای تجربه ای طولانی در زمینه تولید کارت های گرافیکی برای بازی است. ولی برخی محصولات جدید AMD نیز برای پریمیر پرو مناسب هستند.
مهم نیست که تاریخچه برند ATI چه مدل هایی بوده است چون تا سال 2015 تمام آنها منقضی شده اند. سال 2016 این شرکت مدل های رادئون Radeon مانند 400 و 500 و 600 را تولید نمود. اما مدل های خوب این شرکت از سال 2019 با مدل Radeon RX 5000 شروع شد و پس از آن RX 6000 و سال 2022 RX 7000 تولید شدند.
اگر به دنبال مدل مناسب کارت گرافیک برای پریمیر پرو از این شرکت هستید، یکی از مدل های Radeon 5000 یا 6000 یا 7000 باید انتخاب شود.
برای بررسی لیست مدل ها و تولیدات دیگر AMD از این لینک استفاده نمایید.
شرکت ای ام دی به عنوان یک موتور پردازشی و رندر در پریمیر پرو بنام کودا OPENCL شناسایی میشود.
C - برند : شرکت اپل Apple
این شرکت که همان دستگاه های مکینتاش را با نامهایی مانند مک بوک، مک ایر، مک پرو و ... را تولید میکند، در گذشته بر روی دستگاه های خود از کارتهای گرافیک شرکت nvidia و اینتل استفاده می نمود ولی در حال حاضر در دستگاه های جدید خود پردازشگر گرافیکی سری M را قرار می دهد. کارت گرافیکی که اکنون روی دستگاه های مک وجود دارد بصورت یکپارچه با سی پی یو یا پردازنده اصلی هماهنگ شده است. سرعتی بسیار بالا دارد. در واقع هر کارت گرافیکی که روی دستگاه های جدید آن وجود دارد برای تدوین فیلم با پریمیر پرو مناسب است با باز هم برای نتیجه گیری زود است و میبایست تا انتهای صفحه مطالعه را ادامه دهید.
تعداد هسته بیشتر در کارت گرافیک های M1 و جدیدتر اپل، یعنی سرعت پردازش گرافیکی بیشتر.
موتور رندر و پردازش گرافیکی اپل در پریمیر پرو، متال Metal نام دارد.
اگر نیاز به پردازش های خیلی بیشتر برای اپل نیاز باشد و کارت گرافیک یکپارچه آن جوابگو نباشد امکان استفاده از EGPU یا اکسترنال مهیا خواهد بود.
لیست کارت گرافیک های سازگار با نسخه های جدید پریمیر پرو
شرکت ادوبی لیستی را آماده نموده است که همیشه مدل های قابل قبول از نظر جدیدترین نسخه و آپدیت پریمیر پرو را نمایش میدهد. در زمان خرید یا انتخاب کارت گرافیک در همین لحظه، بهتر است صفحه لیست کارتهای گرافیکی قابل قبول پریمیر پرو را بررسی کنید. پس از ورود به صفحه، به بخش SUPPORTED GPU بروید.
کارت های گرافیکی به مرور زمان از این لیست حذف میشوند و تدوینگران این نرم افزار با خطای عدم کاربرد آن روبرو خواهند شد. چاره ای نیست و چند سال یکبار برای کار کردن با نسخه جدید این نرم افزار باید کارت گرافیک را با سری های جدید جایگزین نمود.
تاثیر مقدار حافظه VRAM
بجز حافظه ای بنام Ram بر روی خود سیستم، کارت گرافیک نیز یک حافظه VRAM دارد. این حافظه در بسیاری زمانها و مخصوصا حین نمایش رزولوشن تایم لاین در حالت Full و روان نگه داشتن پخش بسیار موثر است.
مطابق جدول زیر در زمان خرید کارت گرافیک برای این نرم افزار، تصمیم بگیرید که بزرگترین طول و عرض ویدیوهایی که قرار است ویرایش شوند کدام است؟ هر چقدر طول و عرض ویدیوها بزرگتر باشد حافظه کارت گرافیک نیز باید بیشتر باشد. مثلا اگر فول اچ دی تدوین میشود بهتر است حافظه کارت گرافیک حداقل 4 گیگابایت باشد.
نکته : اگر فول اچ دی تدوین میشود ولی از ویدیو افکت های سنگین مانند Bcc استفاده شود بهتر است کارت گرافیک با حافظه بیشتر انتخاب شود. یعنی بجای 4 گیگابایت، 6 یا 8 گیگابایت انتخاب شود.
اندازه ویدیوها | حداقل حافظه مورد نیاز به گیگابایت |
---|---|
SD | 1 |
HD | 1 |
2K | 3 |
4K | 4 |
5K | 6 |
تاثیر تعداد هسته و پهنای باند
به تصویر زیر و ستون CUDA Cores توجه کنید:
مقدار هسته های کودا ، وظیفه ی اصلی پردازش افکت ها را بر عهده دارند. در بین مدل های نوشته شده، مدل 1080 دارای بیشترین هسته پردازش گرافیکی است. اگر انتخاب تدوینگر مدل 1050 باشد،بهتر است بجای مدل 1050، مدل 1060 انتخاب شود چون تقریبا دارای دو برابر هسته بیشتر است.
به ستون Memory Bandwidth توجه کنید. این مقدار که بر اساس GBps یا گیگابیت بر ثانیه میباشد، مانند یک اتوبان است. هر چقدر عرض اتوبان بیشتر باشد، خودروهای بیشتری کنار هم میتوانند حرکت کنند. این پهنای باند بیشتر موجب میشود تا بصورت همزمان اطلاعات گرافیکی خیلی بیشتری در کارت گرافیک پردازش شوند.
کارت گرافیک با 10 بیت رنگ
برخی مدل های کارت های گرافیکی دارای قابلیت نمایش 10 بیت رنگ هستند. این قابلیت به این معنا میباشد که تعداد رنگ های خیلی بیشتری را به سمت مانیتور ارسال خواهد نمود. این قابلیت روی قیمت کارت گرافیک تاثیر خواهد گذاشت. زمانی این قابلیت را مدنظر بگیرید که ویدیوهایی در حال تدوین با 10 بیت ضبط شده باشند و همچنین مانیتور سیستم نیز بتواند 10 بیت رنگ را نمایش دهد. در غیر اینصورت نیازی به این قابلیت نخواهد بود.
ویدیو بررسی تاثیر کارت گرافیک
ویدیو زیر بعنوان یک راهنمای کامل توضیح میدهد که در چه مواقعی از کارت گرافیک استفاده می شود و چگونه موجب روان بودن تدوین و داشتن سرعت بیشتر خواهد شد.
آزمایش بررسی تاثیر کارت گرافیک در ادیت پریمیر پرو و سرعت رندر
نحوه مقایسه کارت های گرافیکی
بدون شک برای تمام تدوینگران پریمیر پرو زمانی رخ خواهد داد که بخواهند بین چند کارت گرافیک مقایسه ای انجام داده و انتخاب بهتری داشته باشند.
برای شروع مقایسه روی https://gpu.userbenchmark.com/ کلیک کنید. در لیست ستون Avg.bench معیار انتخاب میباشد. با یکبار کلیک روی آن به ترتیب قوی ترین تا ضعیفترین را لیست خواهد نمود. برای بررسی کارت گرافیک فعلی که روی سیستم دارید، روی کلید Free Download کلیک نموده نرم افزار رایگان بنچمارک گرفتن را دانلود و آزمایش را شروع کنید٬ در نهایت یک امتیاز به شما نمایش خواهد داد. البته این آزمایش بیشتر از نظر بازی ها ملاک قرار داده میشود و برای پریمیر پرو نیست.
تاثیر کارت گرافیک بر روی مدیا انکودر Media Encoder
این نرم افزار در زمان خروجی گرفتن از کارت گرافیک برای رندر و سرعت بیشتر در تدوین استفاده مینماید و کارت گرافیک بر روی کارایی آن کاملا تاثیرگذار است به شرط اینکه در بخش Renderer گزینه مناسب رندر انتخاب شده باشد.
استفاده همزمان از چند کارت گرافیک
به واسطه تکنولوژی های ( SLI / Crossfire ) میتوان بصورت همزمان از چند کارت گرافیک استفاده نمود.
پریمیر پرو برای نمایش دادن تایم لاین از یک کارت گرافیک استفاده میکند اما اگر قابلیت crossfire اجرا شود که دو کارت گرافیک شبیه یک کارت گرافیک شوند، در زمانهای رندر In and out و خروجی گرفتن از هر دو کارت آنها استفاده خواهد نمود. چنانچه از این تکنولوژی ها استفاده نشود، فقط یک کارت گرافیک استفاده خواهد شد. منبع
پرسش و پاسخ
آیا لازم است برای سرعت بیشتر، کارت گرافیک اورکلاک Over Clock شود؟
خیر. اینکار موجب هنگ و قفل نمودن برنامه خواهد شد.
تاثیر آپدیت درایور کارت گرافیک در کارایی پریمیر پرو چقدر میباشد؟
بسیار زیاد. ممکن است جدیدترین کارت گرافیک روی سیستم نصب باشد ولی چنانچه درایور آن آپدیت نباشد، کارایی آن پایین خواهد آمد. صفحه آموزش ویدیویی نحوه آپدیت درایور کارت گرافیک برای پریمیر پرو Nvidia, intel را مشاهده نمایید.
{slider چرا در پنل کارت گرافیک nvidia control panel فقط گزینه 3D وجود دارد؟}
سیستم ها و لپ تاپ هایی که کارت گرافیک آنها تولید شده توسط شرکت انویدیا Nvidia می باشد با نصب درایور ( نرم افزار ) کارت گرافیک یک کنترل پنل Nvidia Control Panel هم در راست کلیک دسکتاپ و هم در کنار ساعت نوار وظیفه ویندوز فعال می شود. به صورت استاندارد این نرم افزار از سه بخش 3D, Video, Display تشکیل شده است اما به دلایلی که در زیر به آنها اشاره میکنیم ممکن است تنها یکی از سه گزینه گفته شده مشاهده شود :
- خراب شدن و قدیمی بودن درایور
- نصب اشتباه درایور
- خرابی سیستم عامل
- خرابی فایلها توسط ویروس
علت گرانتر بودن کارت گرافیک مشابه در برندهای مختلف چیست ؟
اگر دو کارت گرافیک با یک مشخصات فنی مانند تعداد هسته، مقدار حافظه را در نظر بگیریم در مواردی مانند زیر تفاوت هایی ممکن است وجود داشته باشد که موجب متفاوت شدن قیمت ها خواهد شد :
- تغییر اندازه فیزیکی
- افزودن چراغ ها و ایجاد جذابیت
- تغییر در ساختار خنک کننده مثلا برخی 2 عدد فن میگذارند
- تغییر در جنس بدنه.
آیا تمام پردازشهای گرافیکی بر عهده کارت گرافیک است ؟
خیر. پردازش ها با توجه به نوعشان، بین سی پی یو و کارت گرافیک تقسیم میشوند.
چه چیزهایی با کارت گرافیک پردازش میشوند ؟
- در لیست افکت های پریمیر پرو و پنجره Effects، یک ستون بنام GPU accelerated effects وجود دارد. هر افکتی که در این ستون آیکون مربوطه یعنی استفاده از شتاب کارت گرافیک را داشته باشد، کارت گرافیک در حین نمایش و رندر آن استفاده خواهد شد. صفحه لیست افکت های شتاب دهنده را مشاهده نمایید.
- در زمان پخش تایم لاین و نمایش در پنجره های سورس و پروگرم از کارت گرافیک کمک گرفته میشود.
- حین استفاده از دستورات motion و تنظیم رنگ و بخش های بیشتری نیز از آن استفاده خواهد شد.
- در زمان ارسال تصویر به مانیتور دوم یا ترنسمیت نیز به کار گرفته خواهد شد.
چرا کارت گرافیک یکپارچه پردازش میکند ولی کارت گرافیک اصلی خیر؟
کارت گرافیک اصلی با هر پردازشی شروع به فعالیت نمیکند. مطابق توضیحات قبلی، فقط در شرایط زیر شروع به پردازش خواهند :
- تمام آیتم های سوال قبل وجود داشته باشند
- درایور کارت گرافیک آپدیت باشد
- خود کارت گرافیک در لیست ادوبی که بالاتر اعلام نموده شد وجود داشته باشد
- در بخش تنظیمات رندر، گزینه مناسب که یکی از آپشن های Cuda/Metal/openCL انتخاب شده باشد.
چرا از کارت گرافیک در پریمیر پرو، کم استفاده میشود؟
استفاده از کارت گرافیک و داشتن کارایی کامل دارای فاکتورهای متعددی است. آیتم های زیر را بررسی نمایید :
- تمام موارد دو آیتم قبل رعایت شوند. مطالعه نمایید.
- اگر از لپتاپ استفاده میکنید، حتما به برق متصل کنید.
- مدلهای کارت گرافیک از لحاظ توانایی متفاوت هستند. مثلا قدرت پردازش RTX 2060 از GTX 1660 از بسیای شرایط بیشتر بوده و استفاده از این کارت گرافیک نیز بیشتر خواهد بود.
علت خطای This effect requires GPU Acceleration to work چیست؟
این خطا زمانی رخ میدهد که از افکت هایی با نام VR استفاده شود. همچنین زمانی که حافظه خود کارت گرافیک یعنی VRAM پرشده باشد نیز نمایش داده میشود. برای رفع آن یا افکت مورد نظر را حذف کنید یا ریستارت نموده تا رم کارت گرافیک خالی شود.
قابلیت Hardware-accelerated encoding یا کوییک سینک چیست؟
یک تکنولوژی که توسط شرکت اینتل ( سازنده سی پی یو ) ارائه شده است. این شرکت روی برخی سی پی یو های خود قابلیتی بنام انکودینگ و دیکودینگ سخت افزاری را فراهم آورده تا در پریمیر پرو حین خروجی گرفتن به فرمت های h.264 , h.265 سرعت چشمگیری در عملیات ایجاد شود.
به این قابلیت، اینتل کوییک سینک گفته میشود. برای فعال نمودن آن، مطابق تصویر زیر انجام دهید :
نکته : اگر گزینه Hardware encoding را ندارید ممکن است
. در تنظیمات بایوس دستگاه فعال نباشد
. درایور کارت گرافیک اینتل آپدیت نباشد
. این کارت گرافیک در Device manager ویندوز disable شده باشد
. سی پی یو دستگاه از این قابلیت پشتیبانی نمیکند
. کارت گرافیک اینتل قدیمی است و از نظر نسخه پریمیر پرو نصب شده غیر قابل استفاده شده است.
. ممکن است در مسیر منوی Edit > Preferencess > Media گزینه Hardware-accelerated Encoding غیر فعال باشد. فعال نموده و برنامه را بسته و مجدد اجرا نمایید.
قابلیت Hardware-accelerated Decoding چیست؟
همانطور که گزینه Hardware-accelerated Encoding برای خروجی گرفتن و رندر تغییرات مورد استفاده قرار میگیرد، در پریمیر پرو گزینه های بنام Hardware-accelerated Decoding وجود دارد تا به کمک آن، پریمیر پرو بتواند ویدیوها را خیلی نرم و طبیعی در تایم لاین نمایش دهد. برای فعالسازی این گزینه از مسیر منوی Edit > Preferencess > Media استفاده نمایید.
جمع بندی
- همیشه عدد بالاتر در مدل، دلیل بهتر بودن نیست. مقدار حافظه و تعداد هسته و پهنای باند میبایست معیار انتخاب قرار گیرند.
- اولویت در برند انویدیا، ابتدا آرتی ایکس و سپس جی تی ایکس باشد.
- در گرافیک های اپل، هسته و حافظه بیشتر نشان قوی تر بودن است.
- هیچ کارت گرافیکی نیست که اصطلاحا کم نیاورد چون تدوینگر همیشه توقع بیشتری دارد.
- تعداد خروجی همزمان به چندین مانیتور میتواند روی قیمت تاثیر بگذارد. اگر با 1 مانیتور کار میکنید نیازی نیست برای خروجی های بیشتر هزینه کنید. ولی گاها استفاده دو مانیتور همزمان برای برخی کارها انجام کار را راحت تر میکند. برنامه ریزی نمایید که پورت مانیتورهای فعلی شما چیست. کارت گرافیک را بر آن اساس تهیه نمایید.