در این راهنما قصد داریم توضیحاتی کامل در مورد اینکه رندر کردن ویدیو چیست را شرح دهیم. همچنین با پرسش و پاسخ های فنی که هر تدوینگر فیلم باید آنها را بداند نیز آشنا خواهید شد.

رندر ویدیو Render چیست.

رندر ویدئو به فرایندی گفته می شود که از طریق آن یک سیستم کامپیوتری داده های کدگذاری شده را پردازش نموده و اطلاعات را برای نمایش صحیح یک تصویر آماده می کند. به عبارت دیگر، در رندر ویدیو٬ تمام تغییراتی که تدوینگر فیلم با نرم افزار خود به فوتیج ها و مدیاها اعمال نموده به حالت عادی در خواهد آمد تا بتوان آن ها را عادی مشاهده نماییم. برخی ویدیو افکت ها و جلوه ها بدون انجام علیات رندر Render به راحتی قابل مشاهده نیستند.

رندر در انیمیشن.
در زمینه انیمیشن سازی و کار با نرم افزارهای سه بعدی نیز از رندر استفاده فراوانی میشود. در ابتدا پیدایش دستور رندر در این نرم افزارها اتفاق افتاد که بعدها در ویرایش ویدیو نیز استفاده شد. انیمیشن سازان برای اینکه بتوانند تمام صحنه ها و نماهای طراحی شده را به حالت یک ویدیو مشاهده کنند حتما باید دستور رندر را صادر نمایند در غیر اینصورت تمام پروژه به صورت فریم به فریم دیده خواهد شد.

چرا به رندر ویدیو نیاز داریم.

چون هیچ تدوینگری تمایل ندارد تغییرات و افکت هایی که اعمال میکند با کندی پخش بشوند یا تصویر آنصور که باید درست دیده نشود. ویدیوها باید خیلی روان و با سرعت عادی و بدون تاخیر در نمایش پخش شوند. هیچ فریمی نباید خراب شده و دیده نشود.

رندر کاری میکند که پیکسل ها همزمان با تغییراتی که داده شده اند بصورت عادی تبدیل شده و دیده شوند و در این فرایند سخت افزار و نرم افزار و عوامل متعددی باید دست به دست هم دهند تا پس از رندر همه چیز عادی باشد.

همانطور که در ویدیو مشاهده میکنید، اگر روی افکت ها و تغییرات٬ رندر اعمال نشود، تغییرات به حالت عادی دیده نخواهد شد.

رندر ویدیو چقدر زمان نیاز دارد و
چه عواملی روی آن
تاثیر می گذارند.

مدت زمان رندر گرفتن یا رندر نمودن، یک موضوع چالش بر انگیز در بین نرم افزارهای مختلف میباشد.

مدت زمان به پایان رسیدن رندر یک پروژه یا سکانس در نرم افزار می تواند از چند ثانیه تا چند روز طول بکشد و بستگی به عوامل متعددی دارد. برای رسبدن به پاسخ این سوال که رندر ویدیو چقدر زمان میبرد باید بدانید گزینه های زیر روی مدت زمان نهایی رندر تاثیر مستقیم خواهند گذاشت :

  • تعداد افکت استفاده شده
  • نوع افکت های استفاده شده ( افکت ثابت یا نصب شونده)
  • مدت زمان کل سکانس یا پروژه
  • مشخصات سخت افزار ( پی سی یا لپ تاپ )
  • نوع هارد دیسک و نحوه تقسیم بندی مدیاها روی حافظه
  • نوع سیستم عامل
  • آپدیت بودن درایور های سخت افزاری
  • پشتیبانی کارت گرافیک از ویدیو افکت ها
  • مشکلات چیدمان و ادغام مدیاها که جزئی از اصول است
  • هماهنگ بودن قطعات با یکدیگر
  • مقدار فضای باقیمانده در هارد دیسک
  • تعداد پردازش های همزمان جاری در سیستم
  • آپدیت بودن سیستم عامل
  • آپدیت بودن نرم افزار اصلی تدوین
  • تنظیمات مرتبط با رندر
  • میزان رم یا حافظه موقت
  • کیفیت و اندازه راش و فوتیج های استفاده شده
  • فعال بودن موتور پردازش گرافیکی در حین کار
  • فرمت و تنظیمات خروجی نرم افزار

مدت زمان متغیر
این امکان وجود دارد که زمان یک پروژه 120 دقیقه باشد و مدت زمان رندر کامل آن 2 ساعت و در طرف دیگر مدت پروژه ای 20 دقیقه بوده اما مدت زمان رندر کامل 6 ساعت شود. هر دو زمان گفته شده میتوانند متغیر باشند چون عوامل تاثیرگذار بالا نقش تعیین کننده دارند.
کافی است روی فوتیج ها٬ ویدیو افکت کاهش نویز نیت ویدیو Neat Video را استفاده نمایید تا شاهد افزایش چند برابری مدت زمان رندر شوید.

آشنایی با انواع رندر در
تدوین فیلم :

رندر نمودن در تدوین فیلم یک معنا دارد و آن مشاهده حالت عادی تمام تغییرات در حین تدوین است اما چون زمان دیگری نیز ناخواسته این عملیات را انجام میدهیم پس، در دو زمان کاربرد خواهد داشت : 

  1. رندر لحظه ای یا ریل تایم :
    فرض کنید در تایم لاین نرم افزار پروژه را چیده و چندین افکت را نیز قرار داده اید. برخی از افکت ها موجب کند شدن پخش خواهند شد در همین زمان از رندر لحظه ای استفاده میکنیم. برای انجام این نوع رندر در هر نرم افزاری روش هایی وجود دارد. پس از انجام آن، وقتی در تایم لاین نرم افزار پلی میکنیم، افکت ها و همه چیز عالی و طبیعی و بدون گیرکردن یا خراب شدن تصویر مشاهده خواهند شد.
  2. رندر خروجی :
    وقتی که قصد داریم پروژه کامل شده را به یک فایل نهایی تبدیل کنیم که به آن اصطلاحا خروجی گرفتن نیز گفته می شود، عملیات رندر انجام خواهد شد. حین اینکار به صورت اتوماتیک تمام تغییرات درون تایم لاین نرم افزار با سریعترین حالت و استفاده از تمام توانایی سخت افزار، پردازش خواهد شد که در واقع آخرین مرحله کار یک تدوینگر است.

چگونه می توانیم موجب افزایش سرعت رندر شویم ؟

یکی از دغدغه های هر تدوینگر مدت زمان انجام رندر است چون بارها و بارها باید این فرایند را انجام دهد پس وقت با ارزش خواهد شد. برای افزایش سرعت رندر این شرایط شماست که شاید بتواند موجب بهتر شدن آن شود :

  1. قوی ترین و پرسرعت ترین پردازنده یا سی پی یو را انتخاب کنید. این لینک
  2. کارت گرافیک نقش بسیار تعیین کننده ای دارد. این لینک
  3. از حافظه ها و هارد دیسک های پرسرعت مثل NVME و SSD استفاده کنید.
  4. سیستم عامل باید پاک از ویروس و آلودگی باشد.
  5. جدیدترین نسخه از نرم افزار را نصب کنید. این لینک
  6. سیستم عامل و درایورها را همیشه آپدیت نگه دارید. این لینک
  7. تنظیمات نرم افزار و قواعد چیدمان لایه ها در نرم افزار را بخوبی یاد بگیرید. این لینک
  8. با خطاها و مشکلات رایج نرم افزارها آشنا شوید. این لینک

آموزش ویدیویی زیر دید جدیدی از ترکیب توانایی سخت افزار و قابلیت های نرم افزار به شما خواهد داد و نشانه ای است برای اینکه تنظیمات نرم افزار خود را بهتر بشناسید.

آموزش تنظیمات کوییک سینک Quick Sync پریمیر پرو برای افزایش سرعت رندر

رندر با پردازنده  یا سی پی یو
CPU بهتر است یا GPU کارت گرافیک.

بیشترین فشار عملیات رندر در هر نوعی، بر روی سی پی یو میباشد اما شاهد تغییراتی هستیم که احتمال آن نیز میرود در آینده و با آپدیت شدن نسخه های جدید نرم افزارها بخش زیادی از فشار عملیات رندر به کارت گرافیک منتقل شود.

شرکت های تولید نرم افزار در حال تلاش هستند تا پردازش بسیاری از افکت ها و جلوه ها را به سمت کارت گرافیک سوق بدهند و التبه موفق هم بوده اند با این کار فشاری که بر روی سی پی یو می باشد کاهش یافته و به کارت گرافیک منتقل میشود و سی پی یو برای انجام کارهای دیگر آزادتر خواهد شد.

در آزمایش هایی که مانی سافت انجام داده به این نتیجه رسیده که انجام تمام کارها در تدوین فیلم و رندر فقط با سی پی یو کارساز نیست و چقدر خوب است که کارت گرافیک هم به کمک پردازنده اصلی آمده. در ویدیو آموزشی پایین عملیات رندر را با یکی از نرم افزارهای تدوین فیلم مورد بررسی قرار داده ایم :

آزمایش بررسی تاثیر کارت گرافیک در ادیت پریمیر پرو و سرعت رندر

این اتفاق برای سایر نرم افزارها نیز رخ میدهد و هم اکنون با هر آپدیت جدید نرم افزار، عملکرد رندر بهتر خواهد شد. اگر آیتم های افزایش سرعت رندر را رعایت کنید بصورت همزمان از سی پی یو و کارت گرافیک بخوبی استفاده خواهد شد.

امیدواریم به پاسخ این سوال که رندر چیست و چقدر در تدوین فیلم موثر است رسیده باشید.

پرسش و پاسخ.

خیر. تنظیمات خروجی گرفتن روی کیفیت تاثیر میگذارند.

اگر در حین کار لازم شد که بخش هایی از تایم لاین رندر شوند پس لازم است اما در غیر اینصورت نیازی نیست. ممکن است ویدیو افکت های سنگینی استفاده کرده باشید که نتیجه تاثیر آنها را خوب نشان ندهد، پس رندر لحظه ای لازم خواهید داشت.

بله بارها دیده شده است. هر بار که رندر میکنید فایلهایی در کش نرم افزارها ذخیره می شوند اگر رندر لحظه ای انجام دهید و تصویر خراب نشان داده شود و مطمئن هستید که کار شما درست بوده، میبایست تمام رندرهای انجام شده را از کش نرم افزار حذف نموده و مجدد رندر لحظه ای انجام دهید.

بله. با هر بار انجام فایلهایی در مسیر تنظیمات نرم افزار ایجاد میشود. باید تنظیمات برنامه خود را یاد گرفته و بهینه سازی ها را انجام دهید. برای آشنایی بیشتر با چنین تنظیماتی، در یکی از نرم افزارها بنام پریمیر پرو آموزش زیر را ساخته ایم : 

03- برای شروع ساخت ویدیو با نرم افزار پریمیر پرو یک پروژه استاندارد بسازید

بله البته. بیشترین فشار در زمان رندر خروجی نه رندر لحظه ای، در فرمت H264 یا mp4 و h265 به سیستم خواهد آمد. این فرمت رایجی است که در تمام دستگاه ها و پلتفورم ها بخوبی پخش میشود اما خب بیشتر فشار رندر را نیز خواهد آورد و چاره ای نیست. راه حل های خوبی برای جلوگیری از چنین فشارهایی جهت کاهش زمان رندر خروجی را در پکیج های آموزشی توضیح داده ایم.

بله البته. در برخی نرم افزارها آپشن هایی وجود دارد که حین خروجی از آنها استفاده شود.

در تایم لاین نرم افزارها معمولا توسط خطوط و علائم رنگی، نرم افزار مشخص میکند که کدام زمان نیاز به رندر دارد. در حین یادگیری نرم افزارها متوجه خواهید شد.

برای رفع مشکلات رندر و خروجی در پریمیر پرو : این لینک

سایر برنامه ها را نیز کم کم قرار خواهیم داد.