موضوع این مقاله آشنایی با پراکسی ویدیو Proxy در تدوین فیلم است. اینکه پراکسی چیست و چگونه ایجاد میشود و در تدوین فیلم چه کارایی دارد نکات خوب و بد آن کدامند؟

امروزه برای کار کردن با نرم افزارهای تدوین فیلم در سیستم ها و لپ تاپ ها نیاز به سخت افزار مناسب میباشد. مانند گذشته نمیتوان این توقع را داشت که هر نرم افزاری بتواند با هر سخت افزاری هر نوع فیلم یا ویدیویی را به صورت روان و سریع تکنیک ها و دستورات تدوینگر را به روانی و بدون گیر کردن یا کند بودن انجام دهد پس چاره چیست، آیا باید برای هر نسخه جدیدی از نرم افزارهای تدوین، سخت افزارها را ارتقا داد و قطعات قوی تر گذاشت یا راهکارهایی وجود دارد که بتوان بدون انجام اینکار با سخت افزارهای متوسط ویدیوهای سنگین را نیز تدوین نمود. نکات متعددی وجود دارد که در ادامه آنها را خواهید دید.

پراکسی در نرم افزار تدوین فیلم چیست.

پراکسی که Proxy یا پروکسی نیز گفته میشود یک قابلیت در نرم افزارهای تدوین فیلم میباشد که به کمک آن میتوان با سیستم ها و لپتاپ های مشخصات سخت افزاری معمولی، فایلهای ویدیویی بزرگ از لحاظ اندازه و کیفیت را تا حدودی روانتر و با گیر کردن کمتر تدوین نمود. 

پراکسی در تدوین فیلم دقیقا چه کاری انجام میدهد.

دوربین های فیلمبرداری که امروزه ساخته میشوند میتوانند ویدیوهایی ضبط کنند که حجم 1 دقیقه آنها چند گیگابایت باشد و مشکل اینجاست که بسیاری از سیستم ها و لپ تاپ ها توانایی تدوین یک پروژه کامل با این اندازه از ویدیوها را ندارند.

پراکسی یک کپی از ویدیو اصلی (ضبط شده توسط دوره های حرفه ای فیلمبرداری) ولی در اندازه کوچکتر و حجم خیلی کمتر را تولید میکند. با اینکار در حین تدوین فیلم، نرم افزار از فوتیج های خام یا راو سنگین استفاده نکرده و فایلهای تبدیل شده جدید که بنام پراکسی هستند را بجای آنها در حین تدوین استفاده میکند و حاصل اینکار، تدوین سریعتر و روانتر میباشد.

آموزش قابلیت پروکسی یا پراکسی Proxy در پریمیر پرو

نکات مفید استفاده از پراکسی

وقتی که در نرم افزارها از این قابلیت استفاده میشود اتفاقات مفیدی نیز رخ میدهد که به آنها میپردازیم : 

  • کارایی و سرعت بیشتر نرم افزار تدوین
    بسیاری از لپ تاپ و سیستم ها برای تدوین های حرفه ای ساخته نشده و دارای سی پی یو های سریع و قوی نیستند پس کاربران با چالش کندی های زیاد روبرو خواهند نمود. کاربران میتوانند نرم افزارهای حرفه ای مانند فاینال کات پرو ، پریمیر پرو ، داوینچی را نصب کنند اما نمیتوانند از سرعت خوبی در آنها بهره ببرند ولی استفاده از پراکسی اینکار را مسیر خواهد نمود.

  • صرفه جویی در فضای هارددیسک و ذخیره سازی.
    فرض کنید یک پروژه که دارای 50 فوتیج میباشد را تدوین مینمایید. اگر فوتیج ها با دوربین هایی که با فرمت راو یا لاگ رکورد میکنند ضبط شده باشد ممکن است حجم هر یک گاها تا 8 گیگابایت هم برسد البته در فرمت راو اغلب این چنین میباشد. حالا اگر محاسبه کنیم حجم 50 فوتیج ضربدر 8 گیگابایت میشود 400 گیگابایت. یعنی در هارد دیسک های خود نیاز به خالی بودن این فضا خواهید داشت و البته فضا برای کش، تولید پراکسی و فایل خروجی نیز لازم خواهد شد. وقتیکه از 400 گیگابایت پراکسی ساخته میشود حجم نهایی میتواند 50 گیگابایت و کمتر نیز شود پس 350 گیگابایت صرفه جویی خواهد شد. تدوینگران میدانند که برای داشتن یک تدوین سریع و روان، تمام فوتیج ها باید روی حافظه های ssd و Nvme کپی شده باشند اما آیا همه سیستم ها فقط 400 گیگابایت و بیشتر برای یک پروژه بعنوان فضای خالی دارند؟ ممکن است بعنوان یک تدوینگر برای شروع خلوت باشد اما رفته رفته با زیاد شدن پروژه ها، فضا به شدت کم خواهد آمد.
    ممکن است در ذهن اینگونه بیاید، پس تکلیف فوتیج های خام چه میشود؟ فوتیج های خام از روی هارد سیستم به هارد اکسترنال یا سیستم دیگر کات میشوند. تمام پروژه با پراکسی ها تدوین میشود. زمان خروجی گرفتن، تمام پراکسی ها با دستورات هوشمند نرم افزار تدوین، به فوتیج های خام متصل شده و خروجی با کیفیت گرفته خواهد شد.

  • کاهش زمان رندر و خروجی گرفتن.
    وقتی که از سیستم و لپتاپ استفاده میکنید ولی پراکسی در آن اجرا نشده باشد، در حین مشاهده فیلم ها در تایم لاین و همچنین خروجی، کندی و پرش فریم های متعدد وجود دارد و میتواند کلافه کننده باشد. وقتی که از پراکسی استفاده میشود به صورت اتوماتیک اتفاق روانتر شدن سرعت پخش ویدیوها و همچنین کوتاه تر شدن زمان رندر و در نهایت ساخته شدن فایل خروجی رخ خواهد شد.

  • افزایش سرعت در تدوین ریموت
    بسیاری تیم ها در سراسر دنیا به صورت ریموت یا از راه دور بصورت گروهی کارها را انجام میدهند. با توجه به حجم بالای فوتیج های خام، ارسال و دانلود این نوع فوتیج ها نیازمند سرعت بالا برای دانلود و ارسال میباشد. استفاده از پراکسی در این شرایط به دلیل حجم خیلی کمتری که بوجود می آورد، کمک بزرگی خواهد بود. تیم ها پروژه را به اتمام میرسانند، چنانچه همه چیز مطلوب باشد، فایل پروژه را در اختیار سرپرست تیم که فوتیج های خام اصلی را در اختیار دارد میگذارند تا با اتصال مجدد پراکسی ها به سورس فایل ها، خروجی نهایی را بگیرد.

  • محافظت از فوتیج های خام
    با توجه به اینکه در یک پروژه ممکن است چندین تدوینگر فعالیت داشته باشند وقتی که سورس فایل ها در اختیار آنها قرار بگیرد، در معرض اتفاقاتی مانند خراب شده، حذف شدن و آسیب دیدن میباشد. از اینرو، تحویل فایلهای پراکسی یک راهکار عالی برای مخافظت از فوتیج های خام میباشد.

نکات منفی استفاده از پراکسی

همانطور که متوجه شده اید پراکسی میتواند موجب اتفاقات خوبی در حین تدوین فیلم یا پست پروداکشن شود اما در عین حال نکات منفی یا بدی هایی نیز دارد بهتر است با آنها آشنا شوید.

  • افزایش زمان روند اتمام پروژه
    وقتی که عملیات پراکسی انجام میشود یعنی هر عدد فوتیج باید تبدیل شود که در پروژه های بزرگ و فوتیج های زیاد زمانی را لازم دارد تا تمام ویدیوها تبدیل شوند. علاوه بر آن، زمانی که کار تدوین به پایان میرسد قبل از خروجی گرفتن لازم است تا تمام پراکسی ها به فوتیج های خام یا اصلی خود متصل شوند که اینکار نیز زمان لازم دارد. مدت زمان انجام نیز بستگی به سیستم یا لپتاپ دارد. در پروژه های بزرگ که به صورت تیمی چندین تدوینگر با هم کار میکنند نیاز به هماهنگ بودن با یکدیگر و همچنین دقت در عدم تغییر نامگذاری فوتیج ها و از دست ندادن آنها میباشد.

  • کیفیت پایین پیشنمایش
    نکته منفی دیگر استفاده از پراکسی، پایین بودن کیفیت ویدیوهای پراکسی در حین تدوین فیلم است. پراکسی ها دارای حجم کمتر و کیفیت پایینتری نسبت به فوتیج های خام هستند. در حین تدوین ممکن است برخی جزییات خیلی مهم مثلا نویز و دانه های سفید که بر اثر نور شدید یا نور کم ایجاد شده اند به صورت خیلی دقیق قابل مشاهده نباشند. در برخی پروژه های دیگر که درجه بندی رنگ پوست یا کار بر روی چهره سوژه انجام میشود ممکن است تدوینگر را راضی نگه ندارد. اما بیشتر نرم افزارهای تدوین فیلم مجهز به دکمه ای هست که در یک لحظه میتواند تصویر را از روی فوتیج های خام نشان داده و با همان دکمه مجدد به پراکسی بازگردد. در این شرایط دو مورد مثال گفته شده را میتواند برطرف کند.

اگر نخواهم از پراکسی استفاده کنم ولی
سرعت خوبی داشته باشم چگونه میشود؟

ابتدا باید ویدیوهای خام را در یک سکانس هماهنگ با ویدیوها وارد کنید. کیفیت نمایش پنجره اصلی را روی حداقل بگذارید. کیفیت نمایش ویدیو در حالت توقف را روی حداقل بگذارید. اگر نرم افزار تدوین قابلیت Set to frame size دارد را فعال کنید. حالا تدوین را شروع کنید. بدون شک وضعیت حالا نسبت به وضعیت قبل از این کارها، بهتر است اما باز هم ممکن است کندی هایی وجود داشته باشد. در ویدیو زیر یک مقایسه خوب میان دو قابلیت تنظیم نمودن ویدیو با سکانس توضیح داده شده است که میتواند به سرعت کار شما در نرم افزار پریمیر پرو کمک کند. البته در نرم افزارهای دیگر نیز وجود دارد.

آموزش پریمیر پرو : مقایسه کاربرد Scale to frame size با Set to frame size

تعاریف و نکاتی که در مورد پراکسی باید بدانید.

  • با پراکسی در نرم افزارهای تدوین فیلم سرعت ریل تایم افزایش می باید.
  • تکنولوژی پراکسی مقداری از فشار وارد شده بر روی پردازنده یا cpu می کاهد و سیستم آزادتر خواهد شد.
  • با این قابلیت میتوانید ویدیوهای با رزولوشن 8k را نیز با پردازنده core i5 به روانی ویرایش کنید.
  • پراکسی ارتباط مستقیم با فایل های حجیم ویدیویی اصلی ضبط شده با دوربین ها دارد.
  • پراکسی از فایلهای اصلی راش یا فوتیج های سنگین، یک نسخه کپی با کیفیت پایین تر تولید می نماید.
  • قابلیت پراکسی مختص به نرم افزار خاصی نیست و در اغلب برنامه های حرفه ای ویرایش ویدیو وجود دارد.
  • استفاده از پراکسی موجب می شود تا مدتی به سراغ ارتقا پردازنده و قطعات نرویم.
  • حین گرفتن خروجی از سکانس باید نسخه اصلی راش ها انتخاب شوند.
  • پراکسی ها تولید شده باید در مسیر یک حافظه ی پرسرعت نگهداری شوند تا در زمان فراخوانی موجب کند شدن ویرایش ریل تایم نشوند.
  • میتوانیم ساختارهای متفاوتی برای تولید پراکسی ایجاد کنیم.
  • امکان انتقال فایلهای پراکسی تولید شده به سیستم دیگر وجود دارد.
  • تیم های بزرگ تولید فیلم که دارای لپ تاپ هستند از قابلیت کپی نمودن فایلهای پراکسی در لپ تاپ برای داشتن سرعت بیشتر استفاده میکنند.

چند پرسش پرتکرار در مورد پراکسی در تدوین فیلم

پراکسی برای فایلهای دانلود شده از اینترنت، فایلهایی که چندین بار تبدیل شده اند، فایلهایی که کم حجم شده اند، کاربردی ندارد. وقتی از این نوع فایلها پراکسی ساخته میشود احتمالا حجم بیشتر خواهد شد. پراکسی برای ویدیوهای خام ضبط شده سنگین توسط دوربین های فیلمبرداری است.

بله. امروزه دوربین های حرفه ای فیلمبرداری ساخته شده است که بجز فرمت راو یا خام، نسخه پراکسی از هر ویدیو را درون خود میسازند و به این صورت عملیات ساخت پراکسی در نرم افزار تدوین فیلم را منتفی خواهند نمود. البته دوربین هایی که اینکار را انجام میدهند خیلی حرفه ای هستند که در سینما به کار برده میشوند.

منابع 1 2