در این راهنما منظور از کدک Codec و کانتینر Container در میکس یا تدوین فیلم را بخوبی درک خواهید نمود و با کدک های معروف و پرکابرد در آشنا میشوید.

هنگام تدوین فیلم و کار با فایلهای ویدیویی، با طیف گسترده ای از اطلاعات و ساختاری فایلها روبرو خواهید شد که بهتر است برخی از آنها را بشناسید. یکی از مهمترین آنها، همان فرمتی یا نوع ویدیویی است که بیشتر با آن کار میکنید یا آنرا تدوین میکنید. دانستن اینکه قرار است چه فرمت و کدک ویدیویی را تدوین کنید به شما در انتخاب یک نرم افزار مناسب برای ویرایش آن کمک خواهد نمود.

کدک Codec چیست؟

کدک میتواند یک دستگاه باشد یا یک نرم افزار. وظیفه اصلی آن فشرده نمودن یا از حالت فشرده خارج نمودن فایلهای ویدیویی است. منظور از فشرده، همان رمزنگاری یا کدگذاری دیجیتالی است و نباید با کم حجم نمودن ویدیوها اشتباه گرفته شود. وقتی که در حال مشاهده یک ویدیو هستید، وظیفه کدک این است که محتویات آن فایل را به صورتی که برای نرم افزار و تدوینگر قابل درک باشد تبدیل کند.

کانتینرها Container چیست؟

کدک ها اصطلاحا در یک ظرف یا چهارچوب نگهداری می شوند. هنگامی که به یک فایل در پنجره های سیستم عامل نگاه میکنید انتهای فایلها، پسوندهایی مانند mov , avi , mp4 را خواهید دید. این پسوندها همان کانتاینر هستند که محتوای فایل را در قالب این پسوندها نگهداری میکند.

محتویات یک فایل ویدیویی میتواند ترکیبی از صدا و تصویر باشد. وظیفه اصلی کانتاینر این است که به پخش کننده، مثلا ویدیو پلیر سیستم عامل یا نرم افزار تدوین بگوید که درون این کانتاینر چه کدک هایی وجود دارد و باید آنها را پخش کند.

کدک های رایج کدامند؟

صدها کدک وجود دارد که می توانند در موارد مختلف استفاده شوند. در زیر لیستی از برخی از رایج ترین کدک ها و اهداف آنها آورده شده است :

  • H.264 
    این کدک با نام MPEG-4 نیز شناخته می شود و یکی از پرکاربردترین کدک های ویدئویی است. از فشرده سازی زیادی بهره میبرد و به طور گسترده ای در تولید از آن استفاده می شود. بسیاری از دوربین ها این کدک را ضبط می کنند. این استاندارد برای اکثر میزبانی ویدیوهای وب و استفاده های عمومی و شبکه های اجتماعی مناسب است.
  • REDCODE 
    Red Digital Cinema از کدک مخصوص خود برای دوربین های سینمایی خود استفاده می کند. فشرده سازی تصویر با کیفیت بالا را با حدلقل کاهش کیفیت انجام میدهد. REDCODE توسط بسیاری از نرم افزارهای ویرایش حرفه ای پشتیبانی می شود. این کدک در کانتاینر r3d قرار میگیرد. به نوعی فایلهای ضبط شده با این کدک، راو Raw میباشند.

    چرا باید فیلم ها را با فرمت راو Raw ضبط کنیم؟ تاثیر عالی در درجه بندی رنگ

  • ProRes
    Apple ProRes یک کدک فشرده سازی بدون افت کیفیت و عالی است که توسط شرکت اپل و مخصوصا استفاده در نرم افزارهایی مانند فاینال کات پرو میباشد و برای کارهای پس از تولید متوسط ​​طراحی شده است. ProRes جایگزین کدک Apple Intermediate است. ProRes به عنوان یک کدک اکتسابی بسیار محبوب است و به طور گسترده توسط شرکت های نرم افزاری پشتیبانی می شود. این کدک موجب میشود که فشار کمتری به سی پی یو ها برای عملیات دیکدینگ وارد شده و سرعت تدوین بالاتر برود. نرم افزاری مانند فاینال کات پرو، در حین کار با این کدک بسیار سریع است. البته سایر نرم افزارها هم سرعت خوبی با آن خواهند داشت.

    آموزش فاینال کات پرو : درباره برنامه Final cut pro بیشتر بدانید


    نکاتی خواندنی از واژه پس تولید Post Production در فیلم سازی و تدوین
    دیکدینگ Decoding و کدینگ Coding در تدوین فیلم چیست؟

  • DNxHD
    این کدک نیز مانند کدک Prores با کمترین افت کیفیت بوده و توسط شرکت اوید Avid تولید شده که برای کار با نرم افزار همین شرکت مناسب است. بسیاری از سازندگان دوربین های حرفه ایه سینمایی این کدک را ضبط میکنند.

کدام کانتینرها رایج ترین هستند؟

  • CinemaDNG 
    این کانتینر که توسط Adobe طراحی شده است، به گونه ای ساخته شده است که قالبی استاندارد برای فیلم های بلند باشد. CinemaDNG می‌تواند فایل‌های فشرده یا غیرفشرده را پشتیبانی کند. نرم افزارهایی بعلاوه خود ادوبی ها وجود دارند که از این کدک پشتیبانی می‌کنند، اما فایل‌های قابل ویرایش آن بسیار بزرگ هستند.
    معرفی شرکت ادوبی Adobe درباره این تیم بیشتر بدانید
  • AVI
    کانتینر (avi) دارای بیشترین تعداد کدک های صوتی و تصویری در بین هر کانتینر است. این به آن اجازه می دهد تا تقریباً توسط هر نرم افزار ویرایش موجود در بازار پشتیبانی شود.
  • MOV
    کانتینر mov روی سیستم هایی با سیستم عامل لینوکس، ویندوز و اپل کار می کند. توسط اپل طراحی شده است اما استفاده از آن را فقط به محصولات یا کدک های اپل محدود نمی کند.
  • AVCHD
    این کانتینر به عنوان یک فرمت ضبط HD توسط سونی و پاناسونیک طراحی شده است و معمولا در دوربین های فیلمبرداری استفاده می شود. AVCHD از ترکیبی از H.264 و پشتیبانی از صدای فشرده یا غیر فشرده استفاده می کند. به طور گسترده توسط بسیاری از نرم افزارهای ویرایش فیلم پشتیبانی می شود و از پسوندهای (.mts) یا (.m2ts) استفاده می کند.

از کدام کدک در تدوین فیلم باید استفاده کرد؟

تصمیم گیری برای اینکه کدام کدک را باید استفاده کنید با شرایط شماست.

باید با نگاهی به پروژه هایی که قصد دارید روی آنها کار کنید و همچنین مشخصات سخت افزاری و نرم افزاری آنرا انتخاب کنید. همیشه کدکی را انتخاب کنید که به راحتی در پروژه هایتان مورد استفاده قرار میگیرد و فایلهای آن بیشتر در اختیارتان قرار دارد. حتی اگر محبوب‌تر یا رایج‌تر نباشد. مزیت اصلی استفاده از کدک محبوب این است که فایلهای ویدیویی آن به راحتی در دسترسی شما باشد.