موضوع : آشنایی با فایل راو RAW و اینکه چگونه میتوان محتوای آنرا مشاهده نمود و آنها را ویرایش کرد و البته نکاتی خیلی بیشتر.
فایلهای راو فایلی هستند که کاملا خام و بدون هرگونه پردازش دیجیتالی توسط دوربین میباشند. به عکاس اجازه میدهد هر آنچه را که از درون چشمی دوربین مشاهده میکند بدون هرگونه تغییر بر روی کارت حافظه ذخیره کند. فایل راو RAW دارای حجم زیادی است و مانند فایل Raster کاهش حجم نشده است. عکاس یا طراح میتواند کارهایی مانند مشاهده، ویرایش، کاهش حجم و به فایل دیگری تبدیل نماید. درباره مزایا، معایب و بهترین روشهای کار با تصویر RAW بیشتر بدانید.
یک فایل راو RAW چیست.
بر روی این نوع فایل هیچگونه فشرده سازی و ویرایشی انجام نشده است. این نوع فایلها توسط دوربین های دیجیتال و اسکنرها گرفته یا ساخته میشوند. اطلاعاتی که از طریق لنز یا سنسور اسکنرها دیده میشود بدون هرگونه دستکاری روی حافظه یا دستگاه ذخیره میشوند. جزییات تصاویر در این حالت بسیار زیاد میباشد، حجم فایل خیلی سنگین و هیچگونه افت کیفیتی وجود ندارد.
راو Raw ها یک نوع از فرمت فایل Raster است اما نه دقیقا به همان شرایط، به این معنی که قبل از ویرایش باید ابتدا وارد نرم افزارهای مخصوص شود، پس از آن ادیت شود و یا با فرمت JPEG ذخیره شود که بتوان براحتی آنرا مشاهده نمود. فایل راو نیز مانند فایل JPEG توسط بسیاری عکاسان از طریق تنظیمات دوربین ها ذخیره میشود.
فایل راو چگونه استفاده میشود.
عکسهای خیلی با کیفیت معمولا در ابتدا با فرمت راو گرفته میشوند. این فرمت توسط دوربین های DSLR بهمراه جزییات فراوان ذخیره میشوند چون نه فشرده میشوند و نه از ویرایشی روی آنها انجام میشود. البته نرم افزارهایی هستند که بتوانند فایل راو بسازند اما غیر معمول است.
عکاسان فایل های راو را ابتدا وارد نرم افزارهای ویرایش عکس میکنند مانند فتوشاپ و لایتروم. در این نرم افزارها تغییراتی مانند دستکاری نور، رنگ، سایه، کادربندی، بالانس رنگ ها انجام میشود. در مرحله نهایی و پس از تغییرات، فایل راو باید به یک Raster فایل تبدیل شود، کاهش حجم داده شده تا بتوان آنرا از اینترنت ارسال نمود یا چاپ کرد.
امتیازات مثبت و منفی فایل راو Raw.
قبل از اینکه به دلیل کیفیت بالای این فایل به سراغ استفاده از آن بروید، بهتر است با نکات مثبت و منفی آن آشنا شوید.
نکات مثبت فایل راو.
- جزییات فراوان
اولین تفاوت و برتری این فایل، داران بودن جزییات خیلی زیاد نسبت به فایلهای دیگری از نوع Raster فایل و Vector فایل است. این جزییات در زمان ویرایش عکس خیلی مفید هستند. - محدوده بیشتر رنگ
یک فایل راو میتواند میلیون ها رنگ بیشتر از یک فایل JPEG ذخیره کند. بعلاوه اینکه میتواند تون های RGB خیلی بیشتری را نگهداری کند. - حداقل فشرده سازی
در این فرمت هیچگونه فشرده سازی برای کم نمودن حجم انجام نمیشود. - کنترل عالی
در فایل راو کنترل کامل تغییر در تنظیماتی مانند نور، رنگ، کانال، تون، پیسکل ها، روشنایی، کنتراست، گاما وجود دارد و این تغییرات هیچکدام در خود فایل راو ذخیره نمیشود یعنی فایل راو همیشه دست نخوره باقی خواهند ماند حتی اگر تغییرات گفته شده در آن انجام شود.
نکات منفی فایل راو.
- حجم زیاد
به دلیل ذخیره نمودن جزییات فراوان و البته مهم، هم در دوربین و هم در سیستم، نیازمند فضای بیشتری نسبت به JPEG میباشد. - ساختار غیرنرمال
این فرمت مانند یک فایل عادی نیست. برای مشاهده و ویرایش آن باید از نرم افزارهای خاص استفاده نمود. - نیازمند پردازش
برای اینکه امکان استفاده آنلاین و همچنین چاپ میبایست تبدیل شود. ممکن است که زمان زیادی را تلف نکند اما به هر حال یک مرحله بیشتر نسبت به فرمت های دیگر دارد.
پرسش و پاسخ در مورد فایل راو
چگونه میتوان فایل راو را باز نمود؟
اگر هدف فقط مشاهده نمودن فایلهای راو باشد، چندین راه وجود دارد.
- در ویندوز و مک، کدک Codec مخصوص نصب شود. در مک اتوماتیک نصب میشود زمانی که آنرا آپدیت نمایید اما در ویندوز نیازمند نصب اکستنشن میباشد. ویدیو و لینک زیر به شما کمک میکنند تا این مورد را انجام دهید :
دانلود اکستنشن مورد نیاز برای ویندوز - اگر امکان نصب کدک نباشد، از نرم افزارهایی مانند ادوبی بریج و لایتروم و فتوشاپ میتوان استفاده نمود.
چگونه میتوان فایل راو را به JPEG تبدیل نمود؟
اگر در ویندوز و مک توانستید عکسها را بدون نرم افزارهای حرفه ای مشاهده کنید، امکان save as گرفتن از آنها نیز در همان پنجره بزرگ نمایش عکس وجود دارد. اگر در سیستم عامل موفق نشوید، میبایست از نرم افزاری مانند ادوبی بریج یا فتوشاپ یا لایتروم که لینک های آنها گذاشته شد استفاده نمایید.
چرا بهتر است با فرمت راو عکس گرفته شود؟
از لنز دوربین هر آنچه که چشم عکاس میبیند نیز دیده میشود اما مشکل این است که چه مقدار از آنچه که لنز دوربین میبیند بر روی سنسور دوربین و در نهایت در کارت حافظه ذخیره خواهد شد. اگر دوربین با فرمت JPEG عکس را ذخیره کند، در حین ایجاد این فایل تغییرات زیادی روی عکس میدهد و احتمالا از آنچه که چشم عکاس میبیند متفاوت خواهد بود اما اگر با فرمت راو ذخیره شود عکاس این امید را دارد که پس از انتقال فایل راو به سیستم و وارد نمودن به نرم افزارهای ویرایش عکس، میتواند جزییات را شبیه به دید چشم خود کند. به همین دلیل است که عکاس باید عکس را با فرمت راو بگیرد. اگر به ویرایش عکس علاقه دارید صفحه آموزش ویرایش عکس و طراحی : از کجا شروع کنیم و چه مراحلی دارد - مشاوره را مشاهده کنید.
چگونه باید فایل راو را برای دیگران فرستاد؟
برای ارسال فایل خام راو به دیگران مشکلی وجود ندارد جز اینکه حجم این فایل با توجه به مدل دوربین متفاوت است. حداقل حجم فایل راو با اندازه و پیکسل اصلی حدود 20 مگابایت است و ارسال 100 فایل میتواند 2 گیگابایت حجم اینترنت مصرف کند. در این شرایط راه های خیلی خوب دیگری وجود دارد و آن، تبدیل فایل راو به فرمت های DNG و JPEG میباشد.
- تبدیل به فرمت JPEG موجب بدست آوردن حجم کم و کیفیت تقریبا مناسب است اما کیفیت اصلی را ندارد چون فشرده سازی زیادی روی آن انجام شده است.
- تبدیل به فرمت DNG یک راه خیلی عالی است که میتواند جزییات را نگه دارد و حجم را نیز کاهش دهد. برای آشنایی با فرمت DNG صفحه فرمت DNG چیست، مزایا برای عکاسی و آرشیو تصاویر + معرفی نرم افزار را مشاهده کنید.
بهترین روش ویرایش فایل راو چیست؟
روشها و نرم افزارهای مختلفی وجود دارد که چند تا از آنها را معرفی مینماییم :
- استفاده از نرم افزار کمرا راو. صفحه پکیجهای آموزشی نرم افزار کمرا راو ACR
- استفاده از نرم افزار ادوبی لایتروم. صفحه پکیجهای آموزشی نرم افزار لایتروم Lightroom