در ابتدا، این راهنما تمرکز بر روی افرادی دارد که میخواهند برای تدوین فیلم سیستم بخرند و یک مدل لپتاپ یا قطعات درون کیس یا کامپیوتر رومیزی را انتخاب کنند. در انتها لینکهایی هم برای افرادی که قصد تدوین حرفه ای را دارند، قرار داده شده.

سعی شده است تا هشدار دهیم که نیاز نیست تا برای تدوین یا ساخت هر نوع ویدیو کلیپی، دستگاه یا مدلهای خیلی گران قیمت خریداری شود که شاید واقعا نیاز نباشد.

بسیاری افراد که تازه میخواهند تدوین فیلم و کلیپ را شروع کنند در حین خریدن لپتاپ و کیس و کامپیوتر رومیزی با مدلها و مشخصات متنوع و برندهای متعددی روبرو شده و گیج میشوند. این راهنما، به زبان ساده کاری میکند تا در کوتاه ترین زمان ممکن بدون اینکه تخصصی در شناخت قطعه یا مدل داشته باشند به نتیجه مناسب برسند.

تدوین معمولی یا غیرحرفه ای چیست؟

خیلی خوب است که در این مرحله با اصطلاحی مهم بنام تدوین معمولی یا غیر حرفه ای آشنا میشوید چون دقیقا همین مرحله از راهنما، به شما کمک میکند که در خرید، اشتباهات کمتر را مرتکب شده و هزینه هایتان معقول تر باشند.

نوع کلیپ ها و خواسته های مشتریان و نیاز تدوینگران است که تدوین فیلم و کلیپ را به انواعی مانند معمولی ( غیرحرفه ای ) و حرفه ای تقسیم بندی میکند. همین اتفاق باعث میشود که نرم افزارهای تدوین فیلم نیز به این دو نوع تقسیم بندی شوند و سخت افزارها نیز بر همین اساس با هزینه های کمتر خریداری شوند.

این موضوع نباید شما را نگران کند که مثلا فکر کنید که من حتما باید حرفه ای کار کنم. حرفه ای بودن یک کلیپ فقط تصویر آن نیست بلکه میتواند داستان و روایت نیز باشد. تاثیری که کلیپ روی مخاطب میگذارد موجب میشود مخاطب به آن حرفه ای بگوید.

تدوین کلیپ برای یوتیوب و اینستاگرام و ویدیوهای آموزشی و فیلم مستند، از نوع تدوین معمولی یا غیر حرفه ای هستند. در این کلیپها معمولا خبری از جلوه های ویژه سنگین نیست. فشار خیلی زیادی به سیستم وارد نمیشود. هدف این است که تصویری مناسب، صدایی بدون مشکل، رنگ استاندارد، عنوان نویسی یا زیرنویس صحیح اجرا گردد و کمی بیشتر. البته همیشه استثناهایی نیز وجود دارد ولی در حالت کلی همین است.

برای تدوین های غیر حرفه ای نیازی به انتخاب مدل های گران قیمت لپتاپ و قطعات کیس نیست. مثلا اگر برای تدوین حرفه ای، قیمت یک دستگاه 60 میلیون تومان باشد، برای تدوین غیرحرفه ای میتوان با مبلغ حدودی 30 تا 40 میلیون تومان هزینه کرد. البته این قیمت ها برای دستگاه های نو یا جدید گفته شد چون میتوان با خرید دستگاه های استوک یا کارکرده نیز همان 30 تا 40 تومان را به پایینتر نیز تهیه نمود.

تاثیر کیفیت و اندازه ویدیوها بر انتخاب
مشخصات سیستم و لپتاپ

اغلب تدوینگران تازه کار بدون در نظر گرفتن اینکه قرار است چه نوع ویدیوهایی را تدوین کنند، بدون تحقیق به سراغ خریدن گرانترین لپتاپ یا سیستم میروند که این یک اشتباه است چون شاید اصلا نیازی به قطعات خیلی سریع و گران نباشد. یکی از عوامل تاثیرگذار بر انتخاب سخت افزار مناسب برای تدوین، دانستن این است که چه نوع ویدیوهایی با آن تدوین میشوند و چه اندازه و کیفتی دارند.

دسته بندی ویدیوها :

  • فرمت ویدیو
    هر ویدیو یک فرمت دارد که منظور، پسوند و ساختار ویدیو میباشد. از انواع آنها میتوان به MOV , MP4 , MTS , R3D , RAW , MKV اشاره نمود.
  • اندازه ویدیو
    قبل از ضبط نمودن ویدیو، در دوربین ها تنظیماتی وجود دارد که میتوان اندازه ویدیو را تعیین نمود. این اندازه ها معمولا دارای طول و عرض بر حسب پیکسل هستند. برخی از آنها مانند (1280*720) - (1920*1080) - 2K - 4K - 8K هستند.

هر چقدر که اندازه و کیفیت و ساختار ویدیو بزرگتر و حرفه ای تر باشد، قدرت سیستم هم خیلی باید بیشتر شود پس قیمت سیستم نیز بالاتر خواهد رفت. فرمت های RAW و R3D و RED از دسته فرمت های حرفه ای میباشند. اندازه های 2K - 4K - 8K مابین آنها و بزرگتر از آنها نیز، نیازمند سخت افزار حرفه ای تر هستند.

برای کسب اطلاعات بیشتر از انواع فرمت های رایج روی این لینک بزنید.

برای ویدیوهای یوتیوب و آموزشی و اینستاگرام، شاید یک اشتباه باشد که اندازه ویدیوها بیشتر از 1920*1080 باشد چون نمایشگرهای مخاطبین اغلب در همین اندازه میباشند. بسیاری افراد برای شبکه اجتماعی مانند اینستاگرام، ویدیوهای 1920*1080 میسازند در صورتیکه واقعا نیاز نیست. چون این ویدیوها در موبایل مشاهده میشوند و به همین نسبت میتوان ویدیوهای خیلی با کیفیت و عالی را تدوین نمود. 

تاثیر نوع نرم افزار تدوین فیلم بر انتخاب
مشخصات سیستم

یکی دیگر از اشتباهاتی که افراد مرتکب آن میشوند این است که، بدون آنکه بدانند نرم افزارها به چه سخت افزاری نیاز دارند، گرانترین لپتاپ یا سیستم را میخرند. اینکار میتواند فشار بار مالی و روانی را ایجاد کند.

آیکون تمام نرم افزارهای تدوین فیلم

نرم افزارهای تدوین کلیپ و فیلم به دو دسته (نیمه حرفه ای و حرفه ای) تقسیم میشوند. حالا باید قبل از انتخاب سخت افزار و مشخصات مورد نظر انتخاب کنید که قرار است چه نوع ویدیوهایی بسازید و با کدام نرم افزار تدوین را انجام دهید.

برای آشنایی با انواع نرم افزارهای تدوین فیلم و اینکه بتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید روی این لینک بزنید.

آشنایی با قطعات اصلی در هر لپتاپ و
سیستم یا کیس و کامپیوتر رومیزی

درون هر لپتاپ و کیس و کامپیوتر رومیزی، قطعات متعددی وجود دارد ولی فقط چند تا از آنها روی سرعت در تدوین فیلم تاثیر بیشتری میگذارند.

gpu purple   processor purple   ram purple   storage purple

  • سی پی یو یا پردازنده
    بیشترین تاثیر در سرعت تدوین را این قطعه بر عهده دارد. بیشترین هزینه در سیستم باید صرف آن شود. واحد محاسبه سرعت این قطعه، مگاهرتز MHz است. دارای انواع مختلفی است که باید بر اساس نوع ویدیوها انتخاب شود اما بصورت معمول، نوع آن اینتل Intel میباشد و زمانی به سراغ انتخاب خیلی دقیق برند آن میرویم که هدف، تدوین حرفه ای باشد.
    ویدیو کاملی در این زمینه ساخته ایم که برای افرادی مناسب است که به دنبال نرم افزارها و تدوین حرفه ای هستند و در این مرحله برای شما مهم نیست اما اگر تمایل داشته باشید در این لینک ببینید.
  • کارت گرافیک
    قطعه دیگری که بعد از سی پی یو موجب سرعت بیشتر و تدوین روانتر میشود. در بسیاری از نرم افزارهای غیرحرفه ای استفاده کمتری از آن میشود اما در نرم افزارهای حرفه ای یکی از سخت افزارهای مهم محسوب میشود.
    مدل ها و برندها متعددی آنرا میسازند. برای تدوین غیرحرفه ای لازم نیست که هزینه زیادی روی آن صرف کرد. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد کارتهای گرافیک حرفه ای مناسب تدوین فیلم بدست بیاورید روی این لینک بزنید.
  • هارد دیسک
    سیستم عامل (ویندوز و مک) روی این قطعه نصب میشوند. فایلهای ویدیویی و موزیک ها و همه اجزای پروژه های تدوین نیز روی همین قطعه کپی شده و نگهداری میشوند. این قطعه باید دارای سرعت بالا و فضایی کافی باشد.
    انواع آن عبارتند از SATA - SSD - NVME. روی سیستم انتخابی حتما باید SSD یا NVME باشد.
    واحد اندازه گیری فضای آن، گیگابایت و ترابایت است.
  • رم یا حافظه موقت
    این قطعه که به حافظه موقت نام دارد، همانند سایر قطعات باید به اندازه مناسب باشد. واحد اندازه گیری آن گیگابایت میباشد.
    تمام نرم افزارها و فایلهایی که در پروژه استفاده میکنید، ابتدا به نوعی وارد فضای این قطعه به صورت موقت میشوند. در مثال، شبیه به درب یک اتاق است، همزمان دو نفر ممکن است بتوانند وارد آن شوند. عرض درب اتفاق هرچقدر بزرگتر باشد، نفرات بیشتری عبور میکنند، رم نیز کاری شبیه این درب اتاق انجام میدهد. تمام اطاعات درون این قطعه، پس از ریستارت نمودن خالی میشوند و بر خلاف هارد دیسک، چیزی درون آن ذخیره نمیشود.

حداقل سیستم و لپتاپ مورد نیاز برای تدوین فیلم

در این مرحله، افراد به بازار رفته و با مشخصات و قیمت های گوناگونی روبرو میشوند و به نوعی شاید گیج شوند که کدام لپتاپ یا مارک یا قطعه برای نیاز آنها مناسب است. به دلیل اینکه هر روز مدل های جدید ساخته میشوند، در این راهنما از نوشتن مدل و معرفی مارک خاص، خودداری میکنیم و شما نباید ابتدا دنبال این باشید که کدام مارک را بخرم چون در هر مارک یا برندی، مشخصات مورد نظر وجود دارند.

فرض کنید به یک پاساژ میروید که ۱۰۰ ها مدل دستگاه و قطعات در برندهای مختلف وجود دارد. در ابتدا به دنبال انتخاب مدل یا فلان برند نباشید. ابتدا باید مشخصاتی که در نتیجه ی این راهنما بدست می آورید را جستجو کنید که خود به خود، مدل های لپتاپ ها و قطعات کیس مشخص میشوند و انتخاب ساده تر خواهد شد.


وقتی که این مشخصات را با دستگاه های موجود مطابقت میدهید، چندین مدل مشخص میشود و انتخاب از بین ۱۰۰ تا دستگاه ممکن است به ۱۲ تا دستگاه محدود شود که باید از بین این تعداد کم، انتخاب انجام شود. چیزهای فرعی در هر دستگاه و قطعه وجود دارد که موجب ایجاد اختلاف قیمت در میان آنها خواهد شد.

در لپتاپ ها اندازه صفحه نمایش، جنس بدنه، داشتن داریو دی وی دی، تعداد پورت های کنار دستگاه و برند سازنده آن.

در قطعات درون کیس، مارک یا سازنده قطعات ، جنس قطعه، وجود بخش های اضافه برای زیباتر بودن قطعه، وجود فن اضافه و.. که در این شرایط، قیمت را بالاتر میبرد. گاها ممکن است 500 هزار تومان روی یک قطعه رم پول بیشتری بدهید آنهم برای اینکه یک قطعه نور رنگی به آن اضافه شده است.

حالا نگاهی به جدول زیر بیندازید :

این قطعات، در کیس و لپتاپ و کامپیوتر رومیزی وجود دارند و یکسان هستند. در زمان خرید به دنبال این حداقل ها در هر دستگاهی که میخواهید بگیرید باشید. 

حداقل مشخصات معمولی لپتاپ، کیس و کامپوتر رومیزی برای تدوین ویدیو
ردیف نوع قطعه مشخصات فنی
1 سی پی یو حداقل اینتل CORE I5 با هر سرعتی
2 مادربورد فقط در کیس قابل انتخاب است. روی مارک آن حساس نباشید.
کارت گرافیک آنبورد و جدید داشته باشد.
امکان افزودن تا 4 هارد در آینده را داشته باشد.
3 حافظه رم حداقل 16  گیگابایت
4 کارت گرافیک اینتل به صورت آنبورد یا قطعه جداگانه از نوع GT یا MX
5 هارد نگهداری اطلاعات 240 گیگابایت - SSD

نکات قابل ملاحظه در خرید :

  • در خرید پوسته یا قاب خود کیس و قطعات درون آن، روی برند یا مارک خاصی، وسواس نداشته نباشید چون همه آنها چینی و دارای کیفیت یکسانی هستند و فقط از لحاظ ظاهر و مارکی که روی آن زده شده تفاوت دارند. پس میتوانید ارزانترین را بخرید اما گارانتی را فراموش نکنید که حتما داشته باشند.
  • اگر قصد خرید لپتاپ دارید، با مارک های مختلفی روبرو خواهید شد. پیشنهاد میشود که ارزانترین آنها را خریداری کنید چون بجز اپل، بسیاری از آنها پول نام خود را از شما خواهند گرفت. مثلا برند ASUS از آنهایی است که برخی مدلهایش دارای جنس خیلی ضعیف و قیمت بالایی دارد پس خرید آن به صرفه نیست.
    . مانیتور لپتاپ ها میتواند روی قیمت تاثیر بگذارد. حداقل اندازه آن فول اچ دی یا 1920*1080 باشد. نیاز به مانیتور 2K - 4K نخواهید داشت.
    . اگر لپتاپ را انتخاب نمودید، ساعت ها کارکردن با آن موجب خستگی عظلات کتف و دست و گردن میشود. حتما یک مانیتور 24 اینچ جداگانه به همراه موس و کیبورد تهیه کنید تا به لپتاپ وصل نموده و لپتاپ مانند کیس شما عمل کند.
  • اگر توان مالی بیشتری دارید، ابتدا روی سی پی یو قوی تر مانند سی پی یو CORE I7 و CORE I9 هزینه کنید.

تفاوت های کیس با لپتاپ و کامپیوتر رومیزی
و مک بوک

میخواهیم به سوالی که در ذهن بسیاری تدوینگران وجود دارد پاسخ دهیم. اینکه برای تدوین فیلم و ادیت ویدیو کیس بهتر است یا دستگاه های یکپارچه ای مانند لپتاپ، کامپیوتر رومیزی یا مک بوک های اپل.

خوبی ها و بدی های خریدن کیس برای
تدوین فیلم

خریدن کیس یکی از تصمیماتی است که تدوینگران باید به آن فکر کنند و البته این تصمیم برای برخی عالی و برای برخی دیگر ممکن است مورد قبول نباشد.

مزیت ها

  • اگر یک کیس و لپتاپ را با قطعاتی یکسان و با قدرت مساوی در نظر بگیریم، در نهایت قدرت کیس بالاتر است.
  • ارتقا دادن هر قطعه در کیس امکانپذیر است.
  • امکان اتصال هارد دیسک های بیشتری دارد.
  • اگر قطعه ای از آن خراب شود فقط با تعویض آن مجدد قابل استفاده است.
  • برای تدوین کردن ساعتهای طولانی و روزهای پشت سر هم طراحی شده است.
  • با افزایش یا اضافه کردن فن یا خنک کننده میتوان بهروری آن را افزایش داد.
  • قابلیت ارتقا موجب میشود که تا سالها نیازی به تعویض کامل دستگاه نباشد.

بدی ها

  • جای کافی لازم دارد.
  • امکان جابجا نمودن و بردن آن به جاهای دیگر سخت است و دائمی نمیتوان اینکار را انجام داد.

خوبی ها و بدی های خریدن دستگاههای
یکپارچه مانند لپتاپ، کامپیوتر رومیزی
و مک بوک

خرید دستگاه های یکپارچه مانند لپتاپ های ویندوزی، لپ تاپ های مکینتاش، کامپیوترهای رومیزی نیز تصمیم دیگری است که تدوینگران با آن روبرو خواهند شد که دارای مزیت ها و بدی های خود میباشد.

مزیت ها

  • جابجا نمودن آن یک امتیاز مثبت است.
  • به دلیل یکپارچه بودن، امکان هنگ یا قفل کردن کمتری دارد.
  • فضای خیلی کمی لازم دارد.

بدی ها

  • امکان ارتقا تمام قطعات آن وجود ندارد. مثلا سی پی یو و کارت گرافیک را نمیتوان تغییر داد و شاید مجبور شوید کل دستگاه را عوض کنید.
  • اگر مشکل فنی یا سخت افزاری داشته باشد دستگاه تا زمان تعمیر به صورت کامل از کار خواهد افتاد.
  • در زمانهای طولانی تدوین کردن، دمای زیادی ممکن است تولید کند. این دما باعث کار کردن یکسره فن یا خنک کننده میشود که در نهایت باعث تولید صدا نیز میشود. تولید صدا را میتوان با دور نمودن دستگاه کمتر کرد اما دائما یکسره کار کردن فن ها، در دراز مدت میتواند موجب تعویض زود هنگام آنها شود. البته به جنس دستگاه و محیطی که در آن قرار دارد نیز بستگی دارد. اگر محیط خاک داشته باشد برای دستگاه ضرر دارد.

پرسش و پاسخ

هر روز مدل های جدیدی وارد بازار میشود. تنوع ها زیاد هستند. اگر مدلی نوشته شود هر روز باید آنرا با جدیدترها جایگزین نمود. به یاد داشته باشید که مشخصات فنی چیزی است که باید مدنظر گرفته شود نه مدل دستگاه. مدل دستگاه بر اساس نوع مشخصات فنی تعیین خواهد شد.

بجز سخت افزارهای شرکت اپل، اغلب برندها خوب هستند. 99 درصد قطعات و لپتاپ ها و دستگاه های یکپارچه، توسط کشور چین ساخته میشوند. دارای اختلافات جزیی در کیفیت با یگدیگر هستند. تجربه مشخص میکند که اگر از دو تولیدکننده، دقیقا یک مشخصات یکسان را کنار هم بگذاریم، آنکه ارزانتر است اگر خریداری شود، تصمیم بهتری خواهد بود چون بسیاری از برندها پول نام خود را میگیرند.

در حال حاضر نمیتوان سایر برندها را با  مک بوک و سیستم های تدوین شرکت اپل مقایسه نمود. این برند دارای کیفیتی بسیار بالاست اما خب بسیار گرانتر نیز میباشد.

برای رسیدن نه نتیجه ای درست، ابتدا بهتر است که یک لپتاپ از یک برند مانند DELL و یک مک بوک با همان مشخصات مشابه از اپل را با یگدیگر مقایسه نمود. در گذشته این اختلاف سرعت خیلی زیاد بود اما با ورود هارد دیسک های SSD و NVME سایر برندها نیز سرعت خیلی خوبی دارند. حقیقت این است که اختلاف سرعت شاید روی چند دقیقه باشد و نه روی چند ساعت. 

به دور از هرگونه تبلیغات برای اپل، بدنه و مانیتور و کیبورد و تاچ پد سخت افزار اپل بی همتا هستند و هیچ برند دیگری فعلا به این کیفیت نرسیده است اما دلیل نمیشود که این عوامل روی سرعت خود نرم افزار تاثیر بگذارند.

دستگاه های آل این وان یا ALL IN ONE همان کامپیوترهای رومیزی هستند که شبیه به یک مانیتور بوده و موس و کیبورد به آن متصل میشود. اگر قصد خرید چنین دستگاهی را دارید بد نیست و گزینه مناسبی نیز میباشد اما معایبی مانند لپتاپ ها دارد که بالاتر توضیح داده شد. مشخصات فنی قطعات این دستگاه نیز مانند توضیحات بالاتر قابل انتخاب و خریداری است.

ویدیوهای 4K نیاز به یک کارت گرافیک دارند که حداقل 4 گیگابایت حافظه اصلی داشته باشد. این کارت گرافیک نمیتواند یکی از گزینه های INTEL - MX - GT باشد و حتما باید از نوع حرفه ای خریداری شود. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد کارتهای گرافیک حرفه ای مناسب تدوین فیلم بدست بیاورید روی این لینک بزنید.

همانطور که در ابتدای این صفحه توضیح داده شد، اگر ویدیوها از اندازه 1920*1080 بزرگتر باشند، قطعات سیستم باید قوی تر خریداری شوند. سی پی یو CORE I7 و بالاتر - رم 32 گیگابایت شوند.

جمع بندی نهایی

  • برای اینکه با تمام نرم افزارهای تدوین حرفه ای و نیمه حرفه ای فیلم آشنا شوید روی این لینک بزنید.
  • برای اینکه بدانید هر نرم افزار حرفه ای تدوین، نیاز به چه سخت افزاری دارد روی این لینک بزنید.
  • برای یادگرفتن تدوین فیلم با کامپیوتر، دوره های آموزشی در این لینک را مشاهده کنید.